despre ele

Zona Cheilor Nerei este o altă locație de suflet.

Parcul Național Cheile Nerei - Beușnița este o arie protejată de interes național, situată la limita sud-vestică a țării, în sudul Munților Aninei din județul Caraș-Severin.

Acesta cuprinde zona carstică de pe cursul mijlociu al râului Nera  și cursul pârâului Beu spre amonte, incluzând Lacul Dracului, faimoasele cascade ale Beușniței, lacul Ochiul Beului și Cascada Șușara.


În interiorul parcului   se poate ajunge pe urmatoarele drumuri județene si comunale: 

Reșita – Oravița - Sasca Montană, 
Reșița - Oravița - Anina - Bozovici,
Reșița - Anina - Bozovici, 
Bozovici - Șopotu Nou - Cărbunari.

Cheile sunt destul de sălbatice, așa că aventura e la ea acasă.  

Trecem pe poduri suspendate, dar și prin vaduri. Sunt porțiuni cu poteca dăltuită și pe alocuri surpată, cu tavanul foarte mare, unde asigurarea este realizată cu ajutorul cablurilor fixate în stâncă.

De o parte și de alta a râului avem cleanțuri și abrupturi stâncoase cu păduri destul de dese. În astfel de locuri amenajăm și ateliere cu corzi (rapel în apă și pe uscat, tiroliană, escaladă) pentru cei ce doresc un pic mai multă senzație.

Cascadele sunt poate atracțiile cele mai cunoscute din zonă. Izvoarele oferă apă curată și dulce, numa bună să răcorească drumețul încintat.

Avem porțiuni mari cu păduri neatinse, unde găsim atât arbori seculari cât și arbuști, tufe și felurite ierburi. Ne bucurăm de o mare diversitate în ce privește flora și fauna așa că vom avea mereu ceva nou de observat și învațat.

Putem să parcurgem distanțe mai mari sau mai mici în funcție de preferințe.

Avem ocazia să experimentăm camparea în aer liber - dormind la cort, hamac, tendă sau chiar sub cerul liber.

Cheile Nerei sunt deja cunoscute pentru turele cu barca așa ca nu evit să amintesc nici acest aspect. Cu toate astea doresc să te apropiu cât mai mult de natură și să umblii cât mai mult pe picioarele tale.

Aici poteca te va purta când pe langă apă, când pe stâncărie. Uneori ți se deschide orizontul în fața ochilor, iar alteori trecem printr-o succesiune de tuneluri.
Mici și mari, organice și anorganice, frumuseți naturale aflăm din abundență.

Uneori două-trei zile pot să ți se pară prea puțin ca să te bucuri pe deplin de diversitate. Cu toate astea și câteva ore sunt suficiente să-ți deschidă apetitul și să reconsideri locația pe care inainte o numeai "preferată".

Peșterile nu lipsesc, iar cerbul aleargă in voie. Pădurile sunt populate de tot soiul de animale mici și mari. Multe specii de păsări vezi și auzi, fiecare cu forma, culorile și sunetele proprii iți vor încânta inima.

Primăvara este anotimpul miresmelor, iar vara al scăldatului. Insă toamna este unică prin culorile cu care incarcă peisajul. Chiar și în sezonul rece cheile și pădurile sunt accesibile și dezvăluie o frumusete aparte.

Sălbatice și aspre, te vor intări fizic și mental, dar iti vor sensibiliza "inima".

Este un loc extraordinar inclusiv pentru tabere si plimbări, dar și pentru observare de animale, învațarea de plante medicinale și specii de arbori.

Pentru mai multe imagini apasă aici.