mai in detaliu


Este o locație de suflet pentru mine. De fapt sunt printre primele locuri în care am luat contact cu sălbaticia și îmi voi aduce mereu aminte cât de mult doream să aflu ce-i dupa dealul ală, cum arată peștera aceea si unde se ascunde bursucul. 
Voi înjgheba o scurtă descriere în stilul caracteristic doar așa cât să-ți fac poftă.
Cheile Carașului au statut de rezervație naturală și fac parte din parcul național Semenic-Cheile Carașului.


"Cheile Carașului se numără printe cele mai lungi și sălbatice chei din România și au două sectoare de chei despărțite de Lunca Prolazului. Aceste chei formează unul dintre cele mai spectaculoase peisaje din sud-vestul României având forma unor canioane care cuprind nenumărate specii de plante și animale alături de pădurile de fag, care în special toamna formează un peisaj mirific"

Aici ai de explorat și de vizitat câte ceva in fiecare sezon. Poți umbla mai multe zile  în natură fără să te apropii de vreo localitate sau poți face o plimbare de câteva ore și tot ai vazut multe.

Accesul se face de pe DN 58 Reșița-Anina, iar localitatea de referință este comuna Carașova aflată la 12 km de Reșița. De regulă parcurgerea cheilor se face din aval în amonte, cu plecarea de la podul Carașovei.
E bine de știut că nu există nicio localitate în amonte de chei și că izvoarele situate in Munții Aninei sunt chiar aproape.

Când spui "Cheile Carașului" automat îți fuge gândul și la peșteri. Ai și la vedere cateva, dar mai multe sunt tăinuite de ochiul trecătorului.

Unele au intrarea mare si impresionantă, in vreme ce altele sunt modeste la inceput și iși arată splendoarea doar după o vreme de parcurs.
Pentru cei ce doresc sa petreacă un sfârșit de săptămână relaxant, vor găsi aici un mediu excelent.

Iar pentru cine dorește sa facă mișcare, exista o varietate bogată  de activități. 

Poți face drumeții pe vale dar și pe cleanțurile stancoase presărate cu arburștii specifici carstului. Nu lipsesc nici pădurile de foioase presărate ici-colo cu câte ceva conifere , din care unele extrem de rare (taxus baccata). Intâlnim plante de leac si aromate, dar si o mare diversitate de specii de animale, inclusiv mamifere mari.

Ai acces la multe trasee de escalada recent echipate, dar și la alte genuri de activitati cu corzi.

Ca idee , distanța pe care se întind cheile este de aproximativ 18-19 km, cu pereți care se ridică cu 150-250 m înălțime deasupra talvegului văii .
Primavara după topirea zăpezilor și câteva ploi căzute, vei afla și două cascade frumoase ce năvalesc peste formațiuni de tuf calcaros pe care tot apa le-a clădit.



  Am pregătit trasee diverse care să-ți dezvaluie cât mai multe perspective asupra locurilor. 

  Unele porțiuni necesită  o conditie fizica medie, iar altele chiar cunoașterea unor elemente tehnice de parcurgere. 
Dar ca să nu fie confuzie, cand spun "chei" mă refer la întreaga zonă, așa incât înglobez și împrejurimile (crestele cu pădurile aferente).
Vizităm locuri de legendă și găsim "amprentele" celor ce au umblat și clădit în vremuri demult apuse.
Există mai multe căi de acces în chei iar varianta optimă se alege în funcție de traseul propus, de timpul alocat și de activitățile pe care vrem să le desfăsurăm.

Ziceam că fiecare sezon vine cu condimente aparte și nu cumva să crezi ca in sezonul rece nu vei fi bine primit.

Poteca foarte puțin amenajată nu va distrage atenția de la cadrul natural.

Apoi sunt porțiunile în care efectiv cărarea lipsește iar cheile se parcurg acvatic.
Pentru cei ce indrăgesc aventura, explorarea locurilor poate să cuprindă și  parcurgerea unor rute mai provocatoare ce poate să includă și porțiuni cu inclinație pronunțata care trebuie cățărate. 

De asemenea este un loc minunat pentru tabere de meșterit, drumeție cu familia si prietenii, dar la fel de bine se pretează și la activitati de gen alergari montane,cicloturism, observare de animale,  etc.


   Pentru o impresie mai fidelă asupra realitații te invit să privești imaginile.